Home » Istorie » Test de cultură generală. Care este diferența dintre comunism și socialism?

Test de cultură generală. Care este diferența dintre comunism și socialism?

Test de cultură generală. Care este diferența dintre comunism și socialism?
Karl Marx. Foto: @aristosteles/Wikimedia Commons/Domeniul public
Publicat: 24.09.2024

Comunismul și socialismul au fost întotdeauna subiect de dezbatere. Care este diferența dintre comunism și socialism?

Care este diferența dintre comunism și socialism? Karl Marx a folosit termenii în mod interschimbabil, însă mulți consideră că diferența poate fi observată în cele două faze ale comunismului, așa cum le-a definit Marx.

Prima fază este un sistem de tranziție, în care clasa muncitoare controlează guvernul și economia, dar încă plătește oamenii în funcție de cât de mult, de greu sau de bine muncesc. În această etapă, capitalismul și proprietatea privată încă există, deși într-o măsură limitată. Această fază este, în general, considerată a fi socialismul.

Termenul de comunism nu a fost folosit până în anii 1840

În schimb, în comunismul pe deplin realizat, societatea nu are diviziuni de clasă, guvern sau proprietate personală. Producția și distribuția bunurilor se bazează pe principiul „De la fiecare după abilitățile sale, fiecăruia după nevoile sale.”

Deși termenul de comunism nu a fost folosit până în anii 1840, societăți care pot fi considerate comuniste au fost descrise încă din secolul al IV-lea î.Hr., când Platon a scris „Republica”. Această lucrare descria o societate ideală în care clasa guvernantă își dedica viața servirii intereselor întregii comunități, potrivit Britannica.

Care este diferența dintre comunism și socialism?

Primii creștini practicau o formă simplă de comunism, iar în lucrarea „Utopia” (1516), umanistul englez Thomas More descria o societate imaginară în care banii sunt aboliți, iar oamenii împart mesele, casele și alte bunuri. Cu toate acestea, comunismul este cel mai frecvent asociat cu Karl Marx, care a conturat acest sistem împreună cu Friedrich Engels în „Manifestul Partidului Comunist” (1848). Îmbrățișarea comunismului de către Marx a fost motivată parțial de inechitățile cauzate de Revoluția Industrială, notează Britannica.

La un moment dat, aproximativ o treime din populația lumii trăia sub guverne comuniste, cele mai notabile fiind republicile Uniunii Sovietice. Astăzi, comunismul este forma oficială de guvernare în doar cinci țări: China, Coreea de Nord, Laos, Cuba și Vietnam. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste țări nu respectă adevărata definiție a comunismului, notează Britannica.

Ele pot fi considerate mai degrabă într-o fază de tranziție între sfârșitul capitalismului și instaurarea comunismului. Această fază a fost descrisă de Marx și includea crearea unei dictaturi a proletariatului. Deși toate cele cinci țări au guverne autoritare, angajamentul lor de a aboli capitalismul este discutabil.

Vă recomandăm să citiți și:

Rachel Carson, femeia care a dus cruciada împotriva pesticidelor

Oprah Winfrey, prima americancă de culoare miliardară. „Nu devii ceea ce vrei, ci ceea ce crezi”

„Atletul lui Dumnezeu”, care a contribuit la prăbuşirea comunismului

David Bale, tatăl actorului Christian Bale și unul dintre cei mai mari activiști pentru protejarea mediului și drepturile animalelor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase